c22627f33f4d0abe358f578ebbdbc923

Kumlama Nedir? Nasıl Yapılır?

Kumlama ,metalin zamanla pas ve korozyona uğramasından dolayı üzerindeki yağ,kir,pas ve korozyonu kaldırıp boyama işlemi ile metalin kullanım ömrünü uzatmak için uygulanan bir yöntemdir.

Kumlama işlemi,özel imal edilmiş grit adında çeşitli aşındırıcı maddelerle yapılır. Kumlama , metal yüzeyinde görünen ya da mikronize boyutlardaki pas ve korozyonu yok etmekle birlikte, metalin özünü ortaya çıkarmaktadır.

Kumlanmış metalin yüzeyi eski haline kavuşmaktan ziyade temizlenmiş kurşuni bir renge dönüşür. genellikle soğuk haddeleme ve yağlı doğrultma gibi mekanik işlemlerden önce yapılan bir yüzey hazırlama işlemidir. Bu işlem söz konusu mekanik işlemlerin sonucunda ortaya çıkan malzemenin yüzey kalitesinin iyi olmasını sağlar.

KUMLAMA İŞLEMİNİN UYGULANIŞI

Kumlama firmaları arasında işini titizlikle yapan firmamız, metal aksamları boya ve pastan arındırmak, boyayı daha iyi tutan bir yüzey oluşturmak amacıyla sıkça kullanılan bir yöntemi başarı ile uygulamaktadır. Tanım olarak kısaca Yüksek basınçlı hava yardımı ile (maca göre farklı tane iriliklerinde) kumun parça üzerine fırlatılarak, parça üzerindeki katmanı aşındırmasıdır. Kumlama kumunun yüksek basınçlı hava ile metal yüzeye çarptırılması işlemidir. Bu çarpma esnasında kum metal yüzeyi mikron seviyesinde aşındırırken aynı zamanda yüzeydeki yağ,kir,pas gibi her türlü istenmeyen maddeyi de temizler ve yüzeyi boya uygulamasına hazırlar .

kumlama firmaları istanbul aramalarında da bizlere ulaşabileceğiniz gibi işleminden sonraki düzeltme ve galvanizleme, metali eski haline getirmektedir.

Kumlama Uygulaması

Gemilerde birbirine bağlı olarak çalışan birçok parça bulunmaktadır. Buna bağlı olarak da bir parçanın hasar görmesi zamanla diğer parçaların da hasar almasına neden olmaktadır. Gemilerde en çok hasar; dış kaplamada meydana gelmektedir. Dış kaplamada zarar gören kısım bir an önce onarılmazsa bu durum ileride geminin çökmesine dahi neden olabilir. Gemideki dış kaplama çoğunlukla metalin yorulmasından, korozyondan ve karaya oturma nedenlerinden dolayı hasar almaktadır. Öncelikle dış kısım incelenmeli ve nasıl bir onarım yapılacağına karar verilmelidir. Bu noktada onarım çok önemlidir. Eğer doğru ve tam yapılmazsa bir işe yaramaz gemide çökmelere neden olabilir.

Geminin alt kısımları daha çok korozyona uğramaktadır. Bu kısımlar düzenli olarak kontrol edilse de suyun basıncı ve yüklerin ağırlığı nedeniyle aşınabilir.

Kumlama Nedir?

Kumlama uygulaması, gemilerin korozyon nedeniyle hasar almış veya aşınmış bölgelerine uygulanmaktadır. Kumlama, çelik veya metallerin üzerindeki kiri, pası kaldırarak tekrar boyama yapılması işlemlerinin tümüdür. Kumlama yapılmasıyla çeliklerin ömrü daha da uzamaktadır.

Kumlama tekniğine grit denilen aşındırıcı madde kullanılmaktadır. Bu madde sayesinde geminin yüzeyindeki tüm kiri, pası ve korozyonu çözer.

Kumlama Nasıl Yapılır?

Kumlama işlemi yapılacak bölgeye, kum gritle birlikte yüksek basınçta püskürtülür. Yüzeydeki kiri, pası bu sayede çözer.

Kumlama işlemi açık alanda yapılacaksa bunun için özel olarak yapılmış kazanlar kullanılır. Açık sistemlerle de gemilerin kumlama işlemi yapılır. Gemiden daha küçük yat tarzındaki araçlar için kumlama kabinleri kurularak kumlama işlemi burada gerçekleştirilir. Kumlama kabinlerini daha çok küçük alana sahip firmalar tercih etmektedir.

Kumlama, otomatik kumlama ve manuel kumlama olarak iki çeşittir. Kaynak yapılmamış çelik malzemelerin kumlanmasında yoğunlukla otomatik kumlama makineleri kullanılır.

Otomatik kumlama, manuel kumlamaya kıyasla maliyet açısından daha hesaplıdır. Otomatik kumlamada makineye girecek boyutlardaki malzemeler hızlı ve ekonomik şekilde kumlanır. Eğer malzemeler makineye girmeyecek boyuttaysa otomatik kumlama tercih edilmez. Gemi ve iş makinelerinde otomatik kumlama kullanılamaz.

Kumlamada Kullanılan Malzemeler

Kumlamada kullanılan malzemeler, kumlama makinesine ve kumlanması gereken malzemelere göre değişmektedir. Manuel kumlama yapılırken iş sağlığı açısından; nozul, nozul tutucu, koruyucu maske, eldiven gibi ürünler kullanılmaktadır. Bu şekilde hem uzmanlarımızın sağlığı korunmaktadır hem de iş verimli bir şekilde ilerlemektedir. Kumlama makinelerinde çoğunlukla metal ve cam esaslı aşındırıcı malzemeler kullanılmaktadır.

Kumlama sarf malzemeler:

  • Paslanmaz çelik bilya
  • Cam küre
  • Kuvars
  • Çelik grid
  • Bazalt silis
  • Alüminyum oksit bilya

olarak sıralanabilir.

Silis kum, hafif şiddette uygulanacak olan kumlama tekniğine tercih edilmektedir. Grid kum ise tam aksine kumlama gücü en fazla olan kum çeşididir. Grid daha çok büyük yüzeylerde tercih edilmektedir.

Gemilere, yatlara ve iş makinelerine kumlama işlemi uygulanmaktadır. Kumlama işlemindeki en önemli nokta, kumlama işlemi bittikten sonra bir süre bu araçlar korunmalı ve hava ile teması kesilmelidir. Kumlama işlemi biten araç, korozyona karşı çok savunmasızdır. Hemen sefere çıktığı taktirde veya nemli bir ortamda bulunursa birkaç saat içinde yapılan boya işlemi atacak ve oksidasyona uğrayacaktır. Bu da yapılan işlemi geçersiz kılmaktadır.

Denizoğulları Ticaret olarak kumlama işleminde tecrübeli ve eğitimli çalışanlarımızla profesyonel olarak hizmet vermekteyiz. Kumlama teknikleri için gerekli tüm donanıma sahibiz. Kumlama işlemi ne kadar doğru yapılırsa yapılsın, boya işlemi doğru yapılmadığı taktirde kumlama işleminin de önemi kalmamaktadır. Kumlama işlemi ardından yapılan boyama işleminde, küçücük bir nokta dahi boyanmazsa bu kısım kısa süre içerisinde tekrar korozyona uğrayacaktır. Hava alan bölgede başlayan korozyon kısa sürede tüm bölgeyi kaplamaktadır. Bu nedenle de tüm işlemlerde olduğu gibi boyama işleminin de profesyoneller tarafından yapılması gerekmektedir. Kumlanacak araca bağlı olarak aşındırıcılar ve boya malzemeleri de değişkenlik göstermektedir. Uygun epoksi boya ve uygun kalınlıkta işlem gerçekleştirilmelidir.

Kumlama işlemindeki amaç yüzeyin tamamen temizlenmesi ve boyaya hazır hale getirilmesidir. Kumlama işlemi bittikten sonra yüzey zımparalanmış bir hal almaktadır. Bu sayede boya yüzeyde daha kolay tutunur. Boya yüzeye aşındırıcılar ile değil de bu pürüzlü görünüm sayesinde tutunur. Çok fazla incelik ve ustalık gerektiren kumlama işlemi için Denizoğulları Ticaret olarak her zaman hizmetinizdeyiz.

Yurt dışı ve yurt içinde 35 yıldır hizmet vermekteyiz. Kısa sürede ve kalıcı hizmet için alanında uzman mühendislerle çalışmaktayız. Kumlama Uygulaması için web sitemizden bilgi alabilir ve bize ulaşabilirsiniz.